Εν περιλήψει

Άλλα σημαντικά εικαστικά γεγονότα
από τον Ιούνιο του '95 έως τον Ιούνιο του '96

ART ATHINA 3  '95
Η αναδρομή μας ξεκινά από τον Ιούνιο του 1995, θεωρώντας ως ορόσημο για το τέλος της χειμερινής εικαστικής δραστηριότητας, την 3η Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ART ATHINA 3 '95, από 9 έως 14 Μαΐου 1995, που τίμησε την προσφορά της αίθουσας τέχνης Ώρα.
Το 1995 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου και αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, του πρόσφυγα από τη Μικρασία, που υπήρξε ο πατέρας της λεγόμενης "γενιάς του 30", δηλαδή εκείνων των καλλιτεχνών, που αναζήτησαν την ελληνικότητα στο έργο τους, μέσα από την επιστροφή στις πολιτισμικές ρίζες μας.
Πρόσφυγες...

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εξέθεσε στο Βερολίνο, έκανε αναδρομική στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και έδειξε καινούργια έργα στη αίθουσα τέχνης Ζουμπουλάκη.
Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, είναι οι δυο πόλεις της Δύσης που αποτελούν σημεία αναφοράς στην θεματοπλασία του Γιάννη Ψυχοπαίδη, έλληνα ζωγράφου με ευρωπαϊκή αναγνώριση και πρόσφατα, καθηγητού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έζησε και στις δύο αυτές πόλεις-σημεία σε χρόνο σημαδιακό: Στις Βρυξέλλες, την ώρα που άρχιζε η πόλη να πάλλεται στο ρυθμό της καρδιάς της Ενωμένης Ευρώπης και στο Βερολίνο λίγο πριν την ιστορική στιγμή της πτώσης του τείχους.
Η προσωπική πλαστική γλώσσα του Γιάννη Ψυχοπαίδη, αποτελεί ιδίωμα του Νέου Ρεαλισμού, αλλά το σύνολο της δουλειάς του, δείχνει πολύ πιο σύνθετες διαδικασίες από εκείνες του όποιου "-ισμού". Η προσεκτική ανάγνωση του έργου του αποκαλύπτει τα γονίδια πολλών αφομοιωμένων τάσεων και κινημάτων, σαν να είναι μια υπόγεια αναφορά σε επιλεγμένες στιγμές της Ιστορίας της Τέχνης.

Μα και βέβαια είναι μορφή τέχνης τα comics, και μάλιστα εκφράζει πολύ συγκεκριμένα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της βιομηχανικής εποχής!
Γι' αυτό η Γ΄ Πανελλήνια Έκθεση Comics (9 Ιουνίου- 9 Ιουλίου 1995) στην αίθουσα τέχνης ΜΥΛΟΣ της Θεσσαλονίκης ήταν εικαστικό γεγονός!

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας
Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα, στο σπίτι-μουσείο του μεγάλου έλληνα ζωγράφου και στοχαστή, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα (1906-1994), η πρώτη παρουσίαση έργων του, μετά το θάνατό του. Πρόκειται για θεματική ενότητα που εμπνέεται από την ελληνική αρίαιότητα. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε και στα 30α Δημήτρια, στη Θεσσαλονίκη (3- 25 Οκτωβρίου 1995), στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί).
Η Biennale της Βενετίας, (11 Ιουνίου - 15 Οκτωβρίου 1995) γιόρτασε τα εκατόχρονά της. Η Ελλάδα, εκπροσωπήθηκε από το γλύπτη Τάκη με κομισάριο την κριτικό κ. Μαρία Μαραγκού. Τη νέα γενιά ελλήνων καλλιτεχνών, κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν στις παράλληλες εικαστικές εκδηλώσεις της Biennale η Ευγενία Αποστόλου, ο Γιώργος Γυπαράκης, και ο Νάκης Ταστσιόγλου. Ακόμη, παρουσιάστηκε και ένα πλωτό έργο του Κώστα Βαρώτσου.
Στήν ίδια έκθεση παρουσιάστηκε ανεξάρτητα γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.
Μπιενάλε Βενετίας
Κωστής Τριανταφύλλου Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης '95, παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Tέχνης, μεγάλη έκθεση του Costis (Κωστής Τριανταφύλλου) με τους "κεραυνούς" του. Στον ίδιο χρόνο εκθέτει στη Maison de la Culture de la Loire Atlantique της γαλλικής πόλης Nantes και παρουσιάζεται γλυπτό του ύψους 3 μέτρων στην έκθεση Espace Energie στη La Villette (Παρίσι).
 

Τον Οκτώβριο του '95, στα πλαίσια του γιορτασμού των Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση του Σπύρου Βασιλείου (1902-1985) για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου, που εμπνεύστηκε από την παλιά ρομαντική Αθήνα.

Μερικά έργα της συλλογής Swindon ("Βρετανοί ζωγράφοι του 20ου αιώνα") εκτέθηκαν, μέσα στο 1995, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Στο Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μια μικρή έκθεση με φωτογραφίες, μοντάζ, γράμματα και κείμενα του Raoul Hausmann (1886-1971), ηγετικής μορφής της Βερολινέζικης ομάδας του κινήματος Dada.

Μέσα στο καλοκαίρι του 1995, στο Ίδρυμα Κυδωνιέως στη Χώρα της Άνδρου έγινε έκθεση με το "Αιολικό σινιάλο" του Τάκη και έργα Κώστα Τσόκλη στην θεματική ενότητα "Πλόες" που εμπνέεται από τον νησιωτικό χαρακτήρα του τόπου.

Έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του Αλέκου Φασιανού, από τη συλλογή Δ. Πιερίδη, εκτέθηκαν τον Αύγουστο του '95 στη Σύρο, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων της Ερμούπολης.
Ο ζωγράφος και χαράκτης Αλέκος Φασιανός, γεννημένος στην Αθήνα το 1935, είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία. Σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι, άντλησε από την ελληνική παράδοση και καθιέρωσε ένα αποκλειστικά δικό του στιλ χαρακτηριστικής ζωγραφικής. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, το Μουσείο του Μπορντό, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, και σε ιδιωτικές συλλογές.

Οι ελληνικές κινηματογραφικές ζωγραφικές γιγαντοαφίσσες της συλλογής Hellaffi εκτέθηκαν αρχικά στην Αθήνα, μέχρι τα τέλη Μαΐου 95 -στα πλαίσια των γιορτασμών για τα 100 χρόνια του κινηματογράφου- και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στη "Μόστρα" της Βενετίας, μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 95 στην εκκλησία της Αγίας Απολλωνίας. Η τέχνη της ζωγραφικής κινηματογραφικής γιγαντοαφίσσας άνθισε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 50 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70 στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κυριότεροι εκπρόσωποί της είναι ο Σ. Αλμαλιώτης, ο Γ. Βακιρτζής, ο Ν. Ανδρεάκος, ο Κ. Κουζούνης, ο Γ. Κουζούνης, κ.α.
Υπήρξε ο γραφικός "πρόγονος" της αφίσας μηχανικής παραγωγής και είχε ρόλο διαφημιστικό -να "τελαλίζει" το κινηματογραφικό έργο της εβδομάδας. Αλλά σαν ζωγραφική δημιουργία, μπορεί να ενταχθεί στα παρακλάδια της Pop Art, αφού τόσο η θεματογραφία της όσο και η τεχνική της εντάσσονται σ' αυτές της λεγόμενης "μαζικής κουλτούρας" που υπηρέτησε και σχολίασε η Pop Art.
Και ο Θεός έπλασε...

Τέλη Ιανουαρίου 1996, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα περιβάλλον με γλυπτά όπου γινόταν και χρήση βίντεο του κύπριου γλύπτη Θεόδουλου.

Graffiti... Δράση - επέμβαση στην πόλη: Το Μάρτιο του '96, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 600 τεύχη του, το πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό ΑΝΤΙ, παρουσίασε με ομάδες νέων καλλιτεχνών, ελλήνων και ξένων, τέχνη του δρόμου, με μπαντίνες, κλόουν, θέατρο του δρόμου και το σύγχρονο graffiti, το "tag": Ο προβληματισμός για την πόλη και τον πολιτισμό, για το αστικό τοπίο και την τέχνη του δρόμου, γίνεται "tag" πάνω στις λαμαρίνες-φράκτες των έργων του μετρό, με πολύχρωμα σπρέϊ, τίτλο "επίθεση στο γκρι της πόλης" και σύνθημα "να πάρουμε το χώρο πίσω από τους εργολάβους του".

Τέλη Μαρτίου '96, εγκαινιάζεται στη Βουλή των Ελλήνων η έκθεση "Κύπρος 9000 χρόνια πολιτισμού", με δύο ενότητες: στη μία, περιλαμβάνονται ευρήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές και έργα της Βυζαντινής περιόδου και στην άλλη, ντοκουμέντα του Κυπριακού Απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Έκθεση έργων του διάσημου ισπανού καλλιτέχνη Juan Munoz, στην αίθουσα τέχνης Jean Bernier.

Μετά την πρόσφατη συντήρησή της, εξετέθη πάλι στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη της Αθήνας, η μια από τις πέντε σειρές με τα 25 έργα λαϊκής ζωγραφικής που εικονογράφησε ο Παναγιώτης Ζωγράφος και οι γιοι του, "καθ' υπαγόρευσιν" του στρατηγού Μακρυγιάννη. Θέμα της σειράς είναι η ιστόρηση της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821.

Λίγα αλλά αντιπροσωπευτικά έργα του Γιάννη Μόραλη (γενν. 1916), που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες της ελληνικής τέχνης αυτού του αιώνα, εκτέθηκαν στην Ακαδημία Αθηνών μέσα στο 1996. Ο Μόραλης δουλεύει κυρίως πάνω στην ανθρώπινη φιγούρα.
Σπούδασε στην Αθήνα, τη Ρώμη και το Παρίσι. Από το 1947 μέχρι το 1983 ήταν τακτικός καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ζωγραφική). Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σημαντικό χαρακτηριστικό της έκθεσης ήταν η συνοπτική παρουσίαση του γρήγορου και σίγουρου άλματος που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης από τον ρεαλισμό στην αφαίρεση κι από εκεί στη γεωμετρική τέχνη.
Γ. Μόραλης: Επιτύμβια σύνθεση E'
Γ. Μόραλης: Επιτύμβια σύνθεση E', 1963

Κι' από τους νεότερους...
(Σε αλφαβητική σειρά)

Αργυροηλιοπούλου Αννίτα:
Γλυπτά και επίτειχα με τίτλο "Το Φύλο" στην αίθουσα τέχνης "Μέδουσα +1".

Βούσουρας Ανδρέας:
Εγκατάσταση με τίτλο "Ούτις" στη αίθουσα τέχνης ΘΕΜΑ και στη Μπιενάλε του Σκιρώνειου Μουσείου.

Γυπαράκης Γιώργος
Εγκαταστάσεις με βιομηχανικά υλικά και φως νέον στην αίθουσα τέχνης "Μέδουσα +1".
Εκθέσεις: 5η Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρωπαϊκών Χωρών Μεσογείου στη Μασσαλία (1990), αίθουσα τέχνης "Μέδουσα +1" (1994), Aperto στη Biennale Βενετίας (1995)

Κανά Κατερίνα και Ολύμπιος Μαρίνα:
"Ευρώπη, μια ιστορία τέχνης" στο "Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα".

Παπαδημητρίου Άγγελος:
Κατασκευές στην αίθουσα τέχνης "Νέες Μορφές".

Πλουμιστός Σταμάτης:
Εγκαταστάσεις χώρου με χρήση βίντεο στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης".

Σαντοριναίος Μάνθος:
Εγκαταστάσεις βίντεο με τον τίτλο "Crash" στο "Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα".

Ταστσιόγλου Νάκης:
Εγκαταστάσεις με πλεξιγκλάς, μέταλλο και φως στη αίθουσα τέχνης "Μέδουσα".
Εκθέσεις: Αίθουσα Τέχνης "Μέδουσα" (Αθήνα 1987), Gallery Artista (Ρώμη 1989), Gallery T.K.G. (Τεργέστη 1990), ατομική στη "Μέδουσα" και στη "Μέδουσα +1" το 1991, το 1994 και το 1996, 12η Biennale του Παρισιού, 4η και 5η Διεθνή Biennale Γλυπτικής, Μπιενάλε στο Σκιρώνειο Μουσείο στην Ελλάδα και Aperto στη Biennale Βενετίας το 1995.

Τούντα Σοφία:
Περιβάλλον με τίτλο "Περι-κάρπιο" στην αίθουσα τέχνης "3".

Χανδρής Παντελής:
Επίτειχα μικτής τεχνικής με τίτλο "Οι σημειώσεις του μαυροπίνακα" και εγκατάσταση χώρου στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης".

ART TOPOS

Επιστροφή... Επιστροφή

© ART TOPOS, 1996
Τελευταία ενημέρωση: 15 Αυγ. 1996
info@artopos.org