IN VIVO - IN VITRO

Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΚΟ "ARTOPOS"
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ»
9 Φεβρουαρίου – 12 Μαρτίου 2006

ΜΕΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΑΣΤΕΡ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και η ΜΚΟ τέχνης και τεχνολογίας “Artopos”, παρουσιάζουν την πρώτη στην Ελλάδα, ομαδική διεθνή έκθεση Bio Art (Βιοτεχνολογική Τέχνη).
Στην έκθεση, που έχει τίτλο «In Vivo-In Vitro», συμμετέχουν οι:

Critical Art Ensemble (CAE) | Eduardo Kac | Stelarc | Joe Davis | Karl Sims | Eva Sutton | Daniel Lee | Susan Alexjander | Polona Tratnik

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα της οποίας το θέμα είναι «Βιοηθική, Βιοτρομοκρατία και ΜΜΕ» με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκθεση και οι προβολές θα παρουσιαστούν στο «Εργοστάσιο» της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 56) και η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της ΑΣΚΤ με συντονιστή τον καθηγητή κ. Μιχάλη Μεϊμάρη.

Στη Bio Art, οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ως μέσο την τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία, για να σχολιάσουν την πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα των αρχών του 21ου αιώνα, που χαρακτηρίστηκε και ως αυγή της «Βιοτεχνολογικής εποχής» Είναι μια καινούργια μορφή τέχνης διεπιστημονικής, που κυριολεκτικά εμπλέκεται με τη ζωή, παρεμβαίνοντας κριτικά στις ανατροπές που συνεπάγεται η διαχείριση της γνώσης που ο Ανθρωπος απέκτησε από την ανάγνωση του «Βιβλίου της Ζωής» (DNA).

Επιμελήτρια: Αννα Χατζηγιαννάκη

Με την ευγενική υποστήριξη:
Του Υπουργειου Πολιτισμου της Ελλαδας
Του Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας
Της Compuvideo Ι. Μαλατάντης
Των Εκδόσεων Futura
Της «Ορφέας Βεϊνόγλου Α.Ε»
Της Lloyd’s (Καραβίας & Συνεργάτες)
Του γραφείου ταξιδίων «Ourtravel»
Της Frigoglass Co
Της Rainbow Co
Της Galerie Capellica (Liubliana, Slovenia)

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ (Πειραιώς 256)
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Παραςσκευή 4μμ-9 μμ, Σαβ-Κυρ. 12μ-6μμ


BIO ART: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Η σύγκλιση τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας στον 20ο αιώνα, έδωσε την ευκαιρία στην πειραματική-διεπιστημονική τέχνη, να χρησιμοποιήσει τις εφευρέσεις που υπήρξαν ορόσημο για την εποχή τους: Ηλεκτρισμός, πληροφορική, ρομποτική, διαστημική τεχνολογία, και τέλος, το διαδίκτυο, στο οποίο από το 1990 και μετά, αναπτύχθηκε η web art, αλλά και η πεποίθηση ότι το μέλλον της τέχνης ταυτίζεται με την ψηφιακή τεχνολογία και τα δίκτυα.

Ο 21ος αιώνας άρχισε, με δεδομένη την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και με πολλά ερωτηματικά για την διαχείριση επιτευγμάτων όπως η κλωνοποίηση, τα γενετικά τροποποιημένα είδη, και η δημιουργία υβριδίων. Η συμβίωση τεχνολογικής και βιολογικής οντότητας, όπως και η μίξη διαφορετικών ειδών στο ίδιο DNA γνωρίζουμε ότι είναι εργαστηριακά εφικτή. Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε κι ότι ο ιδανικός «ξενιστής» της ψηφιακής πληροφορίας δεν είναι η σιλικόνη, αλλά ο ίδιος ο γενετικός κώδικας. Η τέχνη, δεν θα μπορούσε να μην εμπλακεί κριτικά στους μύθους, τις ουτοπίες και τις ανατροπές μιας τέτοιας εποχής όπως η δική μας. Ο Τάλως, οι χίμαιρες και οι γοργόνες, οι κένταυροι, ο ίδιος ο Φραγκεστάϊν και ο Ρόμποκοπ, θυμίζουν σήμερα περισσότερο επιστημονική πραγματικότητα, παρά επιστημονική φαντασία. Το ερώτημα τι είναι Ζωή, τίθεται ξανά σε κανούργιες βάσεις.

Η Bio Art, η οποία συνδέει την τέχνη με τη ζωή, με τρόπο κυριολεκτικό, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή στο κοινό, μέσα στην πρώτη διετία του 21ου αιώνα, με την μεγάλη έκθεση “Paradise Now” που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ.
Οι κοσμογονικές επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, η κλωνοποίηση, και οι δυνατότητες παρέμβασης του Ανθρώπου στο DNA, με στόχο τη δημιουργία υβριδικών όντων, δεν μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορη τη σύγχρονη τέχνη. Καλλιτέχνες με διεπιστημονική κατάρτιση, ή σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, εργάζονται εδώ και μερικά χρόνια σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα, στην κατεύθυνση του σχολιασμού και των εναλλακτικών προσεγγίσεων της βιοτεχνολογίας. Οι περισσότεροι απ αυτούς, μεταπήδησαν από την τεχνολογική στην βιοτεχνολογική τέχνη, χωρίς να πάψουν να χρησιμοποιούν όλα τα σύγχρονα μέσα που η επιστήμη και η τεχνολογία παρέχουν. Χρησιμοποιούν στη δουλειά τους, τόσο τη βιοτεχνολογία, όσο και την «τεχνητή ζωή», με τη δημιουργία τεχνολογικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηριστικά βιολογικής οντότητας.
Αν το πέρασμα από τον 20ο στον 21ο αιώνα, σημαδεύτηκε από το ραντεβού της τέχνης με την ψηφιακή τεχνολογία, η είσοδος στον 21ο, έχει χαρακτηριστεί, ως η είσοδος στην εποχή της Βιοτεχνολογίας. Μια εποχή, που μπορεί να εξελιχθεί σε κόλαση ή σε παράδεισο, ανάλογα με τη χρήση της γνώσης που ο Ανθρωπος κατέκτησε μέσα από την επιστημονική έρευνα.