Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού

Μέσα στις συνθήκες διεθνοποίησης της σημερινής κοινωνίας, γίνεται προσπάθεια προβολής των εθνικών πολιτισμών ώστε να υπάρξει μια ελεύθερη διαλεκτική των αξιών και να γίνει πλουσιότερος ο ανθρώπινος πολιτισμός. Ο συγκερασμός μέσα από την τέχνη των εθνικών στοιχείων με τον αμερικάνικο πολιτισμό αποτυπώνεται στη μεγάλη έκθεση ελληνοαμερικανών καλλιτεχνών με τίτλο "Modern Odysseys: Greek American Artists of the 20th Century".

Μέσα από τη δια-πολιτισμική έκφραση ο Ελληνισμός μετρά τις δυνάμεις του. Η επικοινωνία της ελληνικής παράδοσης με τα καλλιτεχνικά δεδομένα της Αμερικής έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό περιεχόμενο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, περιέχουν εκπληκτική αμεσότητα σε μια διαδρομή ομορφιάς και αξιόλογης καλλιτεχνικής δημιουργίας που διεγείρει το θαυμασμό και γεννά το καλλιτεχνικό συναίσθημα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει την μεγάλης καλλιτεχνικής και εθνικής σημασίας πολιτιστική αυτή προσπάθεια. Η έκθεση που συνδιοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Queens Museum of Art και το Ίδρυμα Κωστόπουλου, έχει σκοπό να φέρει σε επαφή το κοινό με μορφές της Ελληνοαμερικανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας ώστε να το οδηγήσει σε συναισθηματική συμμετοχή.

Η ενσωμάτωση της ελληνικής συνείδησης στην αμερικάνικη τέχνη αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης αυτής πολιτιστικής Οδύσσειας και αναδεικνύεται μέσα από αυτή την έκθεση που σίγουρα θα κερδίσει τους επισκέπτες της.

Θεόδωρος Πάγκαλος
Υπουργός Πολιτισμού

© ART TOPOS, 1998
E-mail: info@artopos.org
Τελευταία ενημέρωση:
Με την άδεια και την ευγενική υποστήριξη
του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου