
|
|
Μαίρη Μιχαηλίδου
Η Μαίρη Μιχαηλίδου από πατέρα αγραφιώτη και μητέρα πηλιορείτισσα, γεννήθηκε στο Βόλο στις 28 Οκτωβρίου 1940.
Πήρε πτυχίο του αρχαιολογικού και ιστορικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και Δίπλωμα Ανωτέρων Σπουδών (D.E.S.) στην Ιστορία της τέχνης και την αρχαιολογία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τουλούζης (Γαλλία).
Μετεκπαιδεύτηκε σε διοικητικά θέματα στο Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσίας Διοικήσεως (I.I.A.P.) στο Παρίσι, στους Ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς θεσμούς στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και το Παρίσι καθώς και στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας των μουσείων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση, εργάστηκε στο Μουσείο St Raymond της Τουλούζης, στα Υπουργεία Προεδρίας και Πολιτισμού (αρχαιολογική υπηρεσία, καλές τέχνες, λαϊκό πολιτισμό) και διετέλεσε Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.
Υπήρξε επίτροπος στα πρωτογενή προγράμματα «Οδοί μετάξης» της UNESCO, «Μάνη - Πολιτιστικό οδοιπορικό» και «Ο κόσμος του Μουσείου» στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν.
Έχει συμμετάσχει σε συνόδόυς Διεθνών Οργανισμών (UNESCO, Συμβούλιο Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση) για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και καλλιτεχνικής δημιουργίας και έχει οργανώσει συνέδρια και συναντήσεις στη χώρα μας.
Σχεδίασε το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος των μορφωτικών ακολούθων στην Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοίκησης και υπήρξε υπεύθυνη καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.
Είναι καλλιτεχνική σύμβουλος σε πολιτιστικά ιδρύματα και συλλόγους.
Συμμετέχει σε συζητήσεις, πραγματοποιεί διαλέξεις, ανακοινώσεις και παρουσιάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον τύπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι συντάκτης πολλών νομοθετημάτων και κανονισμών για πολιτιστικά θέματα καθώς και σχετικών προτάσεων για μακροπρόθεσμη πολιτική στον πολιτιστικό χώρο.
Οργάνωσε πολλά μουσεία και συλλογές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος καθώς και σημαντικές καλλιτεχνικές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πραγματοποίησε πρωτογενείς έρευνες στον πολιτιστικό χώρο και τα πρώτα προγράμματα ηλεκτρονικής καταγραφής μουσειακών αντικειμένων στη χώρα μας και δημιουργίας αρχείου βιομηχανικής αρχαιολογίας.
Είναι μέλος του Δ.Σ. πολιτιστικών οργανισμών, ιδρυμάτων και συλλόγων, της ειδικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη έργων τέχνης στο νέο κτίριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών και Ιστορικών Τέχνης (A.I.C.A.), της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών και σωματείων «Φίλων Μουσείων».
Τον Ιανουάριο του 1995 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών και Ιστορικών Τέχνης (A.I.C.A. - ΕΛΛΑΣ).
|