Nelly's

Η Nelly's δεν πρωτοτυπούσε φωτογραφίζοντας γυμνά. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι οι εκτός Ελλάδος φωτογράφοι που χρησιμοποιούσαν το γυμνό σώμα στις φωτογραφίες τους εκείνη την εποχή. Κανένας όμως δεν τόλμησε να το φωτογραφίσει σ ένα χώρο - ταμπού, σ ένα χώρο - σύμβολο ενός ολόκληρου πολιτισμού. Τα γυμνά της Nelly's όμως, πέρα από τη φωτογραφική τεχνική τους αρτιότητα, διακρίνονται από μια εσωτερικότητα που αναδεικνύει, δίπλα στη γλυπτικότητα των όγκων, στην "πλαστικότητα" του φωτός και στη γαλήνη των ερειπίων, όλη την πνευματικότητα του αρχαίου κλασικού ιδεώδους, όπως εκφράζεται μέσα από το γυμνό σώμα.
Γυμνό 1...
Από τα γυμνά της Ακρόπολης...
Γυμνό 2...
Από τα γυμνά της Ακρόπολης...
Έτσι, "Τα γυμνά της Ακρόπολης" αλλάζουν την αντίληψη για την εμφάνιση και την αντιμετώπιση του γυμνού σώματος. Πολύ σύντομα, μάλιστα, μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι της δεκαετίας του ' 30 εντάσσουν γυμνά στον φυσικό χώρο, σε μια πρώτη προσπάθεια ενοποίησης του τοπίου με την αισθητική και τα ιδεώδη της εποχής.

Ο Ιερός Βράχος ήταν ανέκαθεν για τη Nelly's ένα αγαπημένο θέμα και μια συνεχής πηγή έμπνευσης. Ο Παρθενώνας και τα άλλα αρχαία μνημεία δεν είναι όμως μόνον ο χώρος, το "σκηνικό" όπου κινείται το σώμα. Αποτελούν και μόνα τους ένα μεγάλο κεφάλαιο του φωτογραφικού της έργου. Η αγάπη για την αρχαία Ελλάδα με την οποία γαλουχήθηκε, η εξοικείωση με τα μνημεία της Μικράς Ασίας, η επαφή με τη Γερμανία και τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της, οι μνήμες των παιδικών χρόνων, η ανατροφή και η παιδεία της, την έσπρωξαν, με μια αβίαστη φυσικότητα, σε μια φωτογραφική καταγραφή των αρχαίων ελληνικών μνημείων. Η πρόταση που της έγινε να γίνει η επίσημη φωτογράφος του Υπουργείου Τουρισμού διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό αυτή την καταγραφή. Η Nelly's φωτογράφισε τα αρχαία ελληνικά μνημεία με μεγάλη αγάπη και έντονη διεισδυτικότητα. Ίσως αυτός να είναι ο κατεξοχήν τομέας του έργου της, που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ανεπιφύλακτα πρωτοποριακό, όχι τόσο ως προς τη θεματολογία ή την τεχνική, αλλά ως προς την αντιμετώπιση του θέματος.

Η καλλιτεχνική ταυτότητα της Nelly's μοιάζει να επιβεβαιώνει την επικαιρότητα ενός ερωτήματος που τίθεται πολύ έντονα εκείνη την εποχή: Μπορεί να είναι κανείς συγχρόνως κλασσικός και μοντέρνος; Ο μοντερνισμός για τη Nelly's, κινείται περισσότερο στην προέκταση του 19ου αιώνα, με την έννοια ότι, παρά τη χρησιμοποίηση υπερμοντέρνων για την εποχή εκείνη τεχνικών και μηχανών (duxochrome, Zeiss, Contax, Leica), αισθητικά και θεματολογικά η τέχνη της επηρεάζεται πολύ από τις καλλιτεχνικές τάσεις και την ατμόσφαιρα που επικρατούν στη Γερμανία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γυμνό 3...
Από τα γυμνά της Ακρόπολης...

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραμένει "καρφωμένη" σε έναν στείρο πλέον ακαδημαϊσμό ή μια ξεπερασμένη αισθητική. Η Nelly's κινείται, εκμεταλλευόμενη το ανήσυχο πνεύμα της και την πρόοδο της τεχνολογίας, γύρω από έναν άξονα ο οποίος διατηρεί ζωντανά ακόμα κάποια χαρακτηριστικά του 19ου αιώνα, που ταιριάζουν με το ταμπεραμέντο και την αντίληψή της για το ωραίο. Έτσι, στοιχεία όπως ο λυρισμός (μην ξεχνάμε τον αρχικό στόχο της Nelly's, τις σπουδές μουσικής και ζωγραφικής), η αναφορά στους αρχαίους πολιτισμούς, ο ύμνος της φύσης και η επανένταξη του ανθρώπου σ αυτήν, βρίσκουν στο πρόσωπο της Nelly's όχι μόνον έναν ευαίσθητο δέκτη αλλά και έναν ικανό καλλιτέχνη που τα ξεχωρίζει ως υγιή στοιχεία και αξεπέραστες αξίες και τα εντάσσει δυναμικά στην τέχνη του.

Κατερίνα Κοσκινά

Γυμνό 4...
Ακρόπρωρο



© ART TOPOS, 1996
Τελευταία ενημέρωση: 6 Αυγ. 1996
info@artopos.org