|
![]() Η δολοφονία της ελευθερίας |
![]() Χωρίς τίτλο, ελαιογραφία σε μουσαμά |
|
|
![]() Οι Άγιοι Πατέρες |
![]() Ο Θεός έπλασε τον κόσμο, τον άνθρωπο και το βάτραχο |
|
|
![]() Χωρίς τίτλο, ελαιογραφία σε μουσαμά |
1. Σκαλτσά Ματούλα. Αίθουσες Τέχνης στην Ελλάδα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, 1920-1988 με πρόλογο της Δήμητρας Τσούχλου. Εκδόσεις Άποψη, ΑΘήνα, 1989, σ.26
Επιστροφή στο κείμενο...
2. Όπως επισημαίνει η Ε. Βακαλό, από το 1940 χάθηκε κάθε επαφή με το εξωτερικό και δεν ήταν πια εφικτή η παρακολούθηση της καλλιτεχνικής επικαιρότητας. Η Φυσιογνωμία της Μεταπολεμικής Τέχνης στην Ελλάδα: Αφαίρεση, Αθήνα, 1981, τ.Α' , σ. 32.
Επιστροφή στο κείμενο...
3. Ο μικρόκοσμος του Γαϊτη, που αρχικά απεικονίζεται σε μια ενιαία επιφάνεια, τεμαχίζεται, στη συνέχεια, δημιουργώντας πολλαπλές παραστάσεις, οι οποίες τοποθετούνται σε διαφορετικά δομικά επίπεδα, στο ίδιο έργο.
Επιστροφή στο κείμενο...
4. Ο Γαϊτης, συχνά αναφέρεται στον ελληνικό πολιτισμό, από τον οποίο αντλεί μορφολογικά και θεματογραφικά στοιχεία. Στη σειρά "Αρχαιότητες", της δεκαετίας του 1980, που αξίζει να μελετηθεί ξεχωριστά, εντοπίζονται γνωστά έργα του καλλιτέχνη που δανείζονται παραστάσεις από συγκεκριμένα αγγεία. Ο πίνακας με τίτλο "Το κουτί της Πανδώρας", για παράδειγμα, εικονογραφικά μεταφέρει την ακριβή παράσταση ερυθρόμορφης ληκύθου των αρχών του 4ου π.Χ. αιώνα από την Απουλία της Ν. Ανατολίας, την οποία έχει προσαρμόσει ο Γαϊτης, αρμονικότατα, στο τυποποιημένο, γεωμετρικό ύφος του.
Επιστροφή στο κείμενο...
5. Serafini Giuliano, Γιάννης Γαϊτης, εκδ. Μέδουσα, Αθήνα, 1988, σ. 126. Το 1964, ο Γαϊτης συμμετέχει, επίσης, σε μια έκθεση της γκαλερί "Relevo" του Rio de Janeiro με τον τίτλο "La Nouvelle Figuration de l' Ιcole de Paris" ενώ, στη συνέχεια, λαμβάνει μέρος, διεθνώς, σε διάφορες εκθέσεις που συσχετίζονται με την "αφηγηματική παραστατικότητα".
Επιστροφή στο κείμενο...
6. Η ακριβής χρονολόγηση έργων του Γαϊτη είναι δύσκολη, γιατί σπάνια υπέγραφε με χρονολογίες μετά την πρώιμη, γεωμετρική περίοδο, ενώ συχνά επέστρεφε στις παλιότερες μορφολογικές αναζητήσεις του. Στον κατάλογο της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1984, δημοσιεύονται έργα με το εξπρεσιονιστικό προφίλ, τα οποία χρονολογούνται από το 1963. Στον ίδιο κατάλογο, ο τότε διευθυντής, Δημήτρης Παπαστάμος, αναφέρεται σε αυτό το μοτίβο και το τοποθετεί γύρω στα 1967 (σ.9), ημερομηνία που αποδέχονται οι ιστορικοί τέχνης Πόπη Παναγιώτου (Αφιέρωμα στον Γιάννη Γαϊτη, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ΚΘ΄Δημήτρια, 1994) και Τζουλιάνο Σεραφίνι (Ibid.,σ.50). Αυτή η χρονολογία μου φαίνεται πιο πιστευτή, αφού, το 1963, ο Γαϊτης επεξεργαζόταν ακόμα ενεργά τον κώδικα του φαντασιακού μικρόκοσμου.
Επιστροφή στο κείμενο...
7. Μια από τις πρώτες, σημαντικές, για την εποχή, μονογραφίες για τον Γαϊτη έφερε αυτόν ακριβώς τον τίτλο (Ν. Παπαδάκης, Γιάννης Γαϊτης: Ένας επαναστάτης δημιουργός, εκδ. Πολυπλάνο, Αθήνα, 1980).
Επιστροφή στο κείμενο...