Ο Giorgio de Chirico
και ο Ελληνικός Μύθος



Αυτοπροσωπογραφία...
Αυτοπροσωπογραφία
με κεφάλι Αθηνάς
, 1919

Η έκθεση αυτή, όπως ο τίτλος της δηλώνει, εξάλλου, είναι δομημένη γύρω από τη θεματολογία του μύθου, κατ εξοχήν χώρο αναφοράς του καλλιτέχνη, και ιδιαίτερα τη θέση του ελληνικού μύθου στο ύστερο έργο του de Chirico. Είναι συνειδητή, άρα, η επιλογή της δεύτερης περιόδου και φιλοδοξεί να συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στις προσπάθειες επανεκτίμησης αυτής της περιόδου που άρχισαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Ο de Chirico, κατά κοινή αποδοχή, είναι ο κατ' εξοχήν σύγχρονος εκφραστής της πλαστικής αφήγησης των μύθων. Μέσα από το μύθο, ανιχνεύει και ιστορεί το δικό του μύθο. Κληρονόμος μιας παράδοσης, τόσο από την ιστορία της καταγωγής του, όσο και την ιστορία της γενέτειράς του, που είναι η Ελλάδα, ο μύθος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο τόσο στις αισθητικές, όσο και στις πνευματικές αναζητήσεις του ζωγράφου και στοχαστή.

Ο Βόλος των παιδικών του χρόνων και η Αθήνα της πρώιμης εφηβείας του ήταν η κοιτίδα όπου εκκολάφθηκε και αναπτύχθηκε η μυθολογική του μνήμη. Ο κόσμος της αρχαίας Ελλάδας έγινε το λίκνο της φαντασίας του. Ο μύθος της, ο δικός του μύθος. Κι όταν θα φύγει (1905), σε ηλικία δέκα επτά ετών, για να αναζητήσει, όπως ο Ιάσων με τους Αργοναύτες, το δικό του χρυσόμαλλο δέρας, η Ελλάδα θα τον ακολουθεί σε όλο το μακρύ του οδοιπορικό. Ο Βόλος, η Αθήνα, το Μόναχο, η Φλωρεντία, το Τορίνο, το Παρίσι, η Φεράρα, η Ρώμη... είναι πόλεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πνευματική του ανάπτυξη και επηρέασαν βαθιά το ζωγραφικό του έργο.

Στο Μόναχο, των παιδευτικών του χρόνων -αδιαφιλονίκητη ακόμα τότε πρωτεύουσα των γερμανόφωνων πρωτοποριών- θα βρει διάχυτη και δυναμική την παρουσία της κλασσικής Ελληνικής αρχαιότητας. Ο πολύς Boclin, οραματιστής δάσκαλος και διαπρύσιος κήρυκας της Ελληνικής αρχαιότητας, που την ήθελε κοινή ρίζα όλων των πολιτισμικών εκφραστών, θα τον μυήσει σε μια ονειρική οπτική θεώρηση των πραγμάτων. Σε μια τέχνη οράματος την οποία θα χαρακτηρίζει η φυγή στο όνειρο και στην εξωπραγματικότητα. Από τότε, και καθ΄ όλη τη μεταφυσική περίοδο ο de Chirico θα γίνει ο "επινοητής" της μυθολογίας του μοντέρνου την οποία χαρακτηρίζει η διαρκής φροντίδα διασύνδεσης του διαχρονικού μύθου με το σύγχρονο και επίκαιρο εικονογραφικό κώδικα.
Ανησυχητικές Μούσες...
Ανησυχητικές Μούσες, 1974

Κυριάκος Κουτσομάλλης



© ART TOPOS, 1996
Τελευταία ενημέρωση: 3 Αυγ. 1996
info@artopos.org