Κωστής Τριανταφύλλου
Κωστής...
  • Βιογραφικά στοιχεία
  • Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις
  • Δρώμενα
  • Έργα
  • Βιβλιογραφία
  • Μετά από τεχνολογική έρευνα, ο Κωστής Τριανταφύλλου κατάφερε να παράγει με ρεύμα υψηλής τάσεως κεραυνούς που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στα έργα του και που είναι προγραμματισμένοι να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται, να εκρήγνυνται και να "σιωπούν".

    Όταν μπαίνουμε στο χώρο της έκθεσης βρισκόμαστε μέσα σ' ένα ηχητικό και οπτικό πεδίο. Ήχοι λίγο-πολύ μακρόσυρτοι, ισοτονικά μπάσα και πολλοί ήχοι κοφτοί. Η ενορχήστρωση των ήχων, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός χρονοδιακόπτη. Ενεργειακή γλυπτική, αέναα μεταβλητή, απαιτητική, η δουλειά του Κωστή Τριανταφύλλου εκπλήσσει και σαγηνεύει το μάτι.

    Για την πρώτη παρουσίαση του κεραυνού στη γλυπτική, μιλάει ο Κωστής Τριανταφύλλου στη συνέντευξή του στον Jacques Donguy θεωρητικό του FLUXUS και της οπτικής το 1994: "Την πρώτη φορά που παρουσίασα έναν κεραυνό ήταν το 1989. Και ήταν ένα γλυπτό που ονομαζόταν "όρασις/όραμα": ο θεατής αντικατοπτριζόταν σ' έναν κοίλο καθρέφτη όπου ένας κεραυνός πρότεινε τη λάμψη του. Παράλληλα, παρουσίαζα μια εγκατάσταση που είχε τον τίτλο "Χώρα του κανενός: τελετουργία της έκρηξης". Ο κεραυνός διαπερνούσε καθημερινά αντικείμενα, κομμάτια λάβας, κάρβουνου, γρανίτη, και το νήμα της σκέψης κατέληγε στην έκρηξη."

    Στην ίδια συνέντευξη, απαντώντας στην ερώτηση, αν "υπάρχουν πολλά πράγματα να πει κανείς πάνω στη σχέση κεραυνός/ηλεκτρισμός, ειδικά σε συσχετισμό με τις τέχνες εκείνες που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες" προσδιορίζει τη σχέση μύθου και τεχνολογίας: "Ο κόσμος της τεχνολογίας, της ηλεκτρονικής εποχής, περιέχει τόσους μύθους όσο και οι παλιότερες κοινωνίες. Από αιώνα σε αιώνα, οι μυθολογικές βαλίτσες ταξίδεψαν σαν ένα μυστικό επιβίωσης που έρχεται σε μας σήμερα, παρ όλη την πληροφορική εξέλιξη και τις νέες τεχνολογίες, με το ίδιο περιεχόμενο..."

    "Το έργο του είναι στοχασμός πάνω στη φύση και το φως. Ο κεραυνός έχοντας γίνει ποιητικό μέσο, επιτρέπει στο έργο να ολοκληρωθεί μέσα στο αισθητηριακό πεδίο καθώς επίσης στο μυθολογικό και στο φιλοσοφικό." γράφει η πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόϊπελ.

    "Κατεβάζει στο μικρόκοσμο και τις διαστάσεις του Ανθρώπου το ουράνιο φαινόμενο, όχι για να το χρίσει αποτρόπαιο σύμβολο όπως θα έκανε ο πρωτόγονος, αλλά για να προτείνει μια καινούργια σχέση ανάμεσα στη Φύση, στην Τέχνη, και στην Τεχνολογία" αναφέρει η κριτικός τέχνης Άννα Χατζηγιαννάκη.

    Ο γνωστός κριτικός τέχνης Pierre Restany, που χαρακτηρίζει "προμηθεϊκό" τον Κωστή Τριανταφύλλου γράφει σε ένα σημείο της εκτενούς αναφοράς του στο έργο του: "Η έκφραση του Κωστή Τριανταφύλλου παρουσιάζεται πραγματικά λοιπόν σαν μια έκθεση φιλοσοφικών αντικειμένων των οποίων η παρουσία έχει σαν μια έσχατη δικαίωση το γεγονός, συνάμα απλό αλλά και τρομερό, να μας παρακινήσει σε ένα στοχασμό πάνω στη διπλή διάσταση της αλχημικής φωτιάς. Ένας τρόπος να μας κάνει να δούμε από κοντά τη διαρκή νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο και του φωτός πάνω στις στάχτες της σκιάς."




    © ART TOPOS, 1996
    Τελευταία ενημέρωση:
    info@artopos.org